Om det lille paradiset Capri:

I oktober 1934 kunne Valborg Sundene, anmelde at hun under firma Valborg Sundene vil drive handel på Lunde. Det heter senere at «forretningen fører vanlige kolonialvarer og har fra 1941 melkeutsalg, idet den mottar melken fra bøndene i nærheten». Foruten den faste kundekrets av de omkringboende har butikken om sommeren adskillig handel med feriegjestene i Bjørnevågkilen og Femdalsundet.

Den lille flate holmen med sine svaberg var en yndet badeplass. Her sees holmen med kiosken til kjøpmann Sundene. Rett over den venstre enden av den grønne gressletta til høyre i bildet sees den store steinblokka hvor man hadde bål på St. Hansaften. Flyfoto 1963: Fjellanger Widerøe.

Hennes mann Henry Sundene var født på Rød 1886. Det var for det meste hustruen Valborg Sundene som forestod driften av butikken, men de var begge med på virksomheten. I sommertiden hadde de i mange år på 1940- og 50-tallet en frihandel og kiosk også på sommerstedet de hadde på den vesle holmen som ble kalt Capri utenfor Kaholmen, Femdal (tilhørte b. nr. 5). Denne var det i hovedsak Henry som tok seg av. Etter Valborg og Henry sin tid her ute drev deres datter Alfhild og datterdatter Turid stedet en stund.

En som levende har beskrevet stemningen på Capri på den tiden er Kjell I. Olsen. Publisert i Hytteeieren 6-2013: «Vannet ligger som et speil i Femdalsundet. Jeg starter opp snekka mi, kaster fortøyningene og kjører av gårde. Idet jeg ser meg rundt dukker minnene fra guttedagene opp. Holmene rundt meg er frie for tømmerlenser hvor vi som guttunger fikk lov til å sitte og fiske av våre foreldre.

For her ute kom slepebåtene Gran, Furu, Eik og ikke minst Tofte med sin spesielle gange med tømmerlenser til sagbrukene oppover langs Glomma. Idet jeg styrer utover passerer jeg Saueholmen, på folkemunne her ute kalt Lislebyholmen, fordi her etablerte det seg bare folk fra Lisleby. Jeg passerer den eldste hytten i Femdalsund, hytten til nå avdøde pølsemaker Halvorsen. Runder så odden ved Tjuvebukta og da dukker Capri opp.

Capri har sitt navn fra sydligere breddegrader. Capri var en frihandel som ble drevet av familien Sundene som også drev gamle Lunde Handel. Det var Henry Sundene som sto for driften av Capri. Tidlig på sommeren fikk han kjørt ut brus og diverse varer med en fiskeskøyte. Han fikk også kjørt ut flere fat med parafin som han trillet inn i kjelleren.

Flyfoto Capri 1952 (t.v.) og 1960. Som det kan ses er det bygget en større brygge i perioden.

For på Capri fikk man kjøpt parafin til primuser og lamper i tillegg til tobakk, kjeks og sjokolade. Strøm kom ikke ut i dette området før i 1953, dette var det noen ivrige hytteeiere som tok tak i. Capri var også et fint sted som vi unge brukte som samlingsplass, for her hadde Sundene et hockeyspill som kostet 25 øre for hver omgang. Det Sundene hadde brukt for til salg av varer utover sommeren rodde han ut til Capri. 

Når han ikke rodde dit, gikk han alltid med en striesekk med varer som han solgte der. Det kunne ta litt tid for ham å komme ut, for han måtte jo snakke med folk han traff på vei utover Kaholmen. Det var mange som traff sin tilkomne her ute, så det er ikke bare jeg som mimrer litt når turen går utover i holmene. Båtfolket til holmene her var også innom Capri for å få forfriskninger. Vi som opplevde Capri mimrer stadig vekk om dette når vi treffer gamle kjente. Hilsen, en gutt som har Capri og Femdalsund som et godt minne».

Andre minner fra holmen som er lagt ut i Facebookgruppa «Du vet du er fra Kråkerøy»:
– Her var vi omtrent hver dag hele sommeren i ungdomstiden. I en 11 fots jolle med Evinrude 3 hk, den ble kalt for ubåten, dro vi fra Tangen, under Saueholm brua og strake veien til Capri og videre til Stangeskjær hvor det endte opp med bål og bading.

– Åååå gamle Capri! Her kunne vi kjøpe is og høre på jukebox og lure på de eldre kusinene våre når de flørta med gutta i båtene. Et herlig samlingssted!


– Mange gode minner på Capri og Sundene. Fra Bjørnvågkilen for å kjøpe ingefærøl og Nero.

Henry Sundene døde 1957 og Valborg Sundene i 1966. I 2018 er den gamle kiosken fritidsbolig og eiet av Per Bjar.

Capri i 2017 med dagens fritidsbebyggelse. Foto: Roger Kjellvik.

Kilder:
– Handel og vandel 2010.
– Gård og grunn 2005.
– Hytteeieren 6-2013.
– Fredriksstad Blad.
– Fredrikstad i tid og rom.