Om Fredrikstads bymaler – Erling Andreassen:

Erling Andreassen var født 13. juni 1920 i Hansegården på Glombo (Røds Brug). Foreldrene var Marit, født Tørlin, og Anton Andreassen. Anton var modellsnekker og senere verksmester på Kråkerøy Støperi. Familien bygde senere hus innerst i Bjørneklova og flyttet dit i 1925. Erling Andreassen døde i 2014. Fra Kråkerøy har Erling foreviget flere motiver fra FMV, gårder som Allerød, Holte, Rød og Enhus. Han har også utført malerier av Glombo brygge med «Brakka», Kråkerøy støperi, Bjølstadstranda med ferjested, Rød skole og Bjørneklova mm.

I ungdomstida gikk Erling på Rød skole og hadde tre års læretid som modellsnekker fra 1935 samtidig som han gikk på Aftenskole fra klokka seks til ni hver kveld. Dette foregikk på «Den Gule Anstalt». På denne tiden begynte han med modellering, tegning og maling og hadde utstilling hos Ramme-Nilsen. Han deltok på et malingskurs på Inga Jacobsens Hotell på Apenesfjellet i 1938 og i 1939 deltok han på sin første amatørutstilling i Fredrikstad.

Gjennombruddet kom i 1943 da han fikk antatt et bilde i Oslo Kunstforening. Hans store livsverk med maling av gamle bymiljøer startet under 2. verdenskrig da han måtte stå til rette for Gestapo. Han hadde malt et bilde fra bryggene mot Glommens mek. Verksted og fikk klar beskjed fra tyskerne: «Det er all right det, mal du, men ikke langs elva og båtene. Kom deg opp i gatene!»

Da startet hans samarbeid med Arne Stangebye. Han ble elev ved Statens Kunst og Håndverksskole, men på grunn av boforholdene kom han hjem igjen i 1944. Etter krigen malte han bymiljøer fra Fredrikstad og andre byer i Østfold og Vestfold samtidig som han var ansatt på støperiet på Kråkerøy. Erling bygde hus i Jegerveien på Langøya i 1955 og ble gift med Barbro Schilling i 1961. I 1960-årene kjøpte Ivar Bruu og Arne Stangebye opp mange av Erlings bilder. Han ble ansatt i snekkerfirmaet Holter & Sønner og senere på Plast og Form/Hamax. Han har vært aktiv som maler og utstiller til han var mer enn 90 år.

Han var hedersgjest ved Fredrikstad Kunstforenings jubileumsfest i år 2000 og har gitt skolene i Fredrikstad en lysbildeserie med teksthefte. Mitt Forlag Svein Skahjem ga i 2000 ut boka «Byvandring i Fredrikstad 3» med bilder av Erling Andreassen. Erling Andreassen har gjennom mer enn 70 år foreviget spesielt Fredrikstad, men også andre byer, gjennom sin pensel.

Etter Erlings død i 2014 skrev Fredriksstad Blad som følger: I godt over 60 år festet han historiske miljøer fra Fredrikstad til lerretet. Nå har hele byens maler, Erling Andreassen (93), lagt ned penselen for godt. Med rette ble han kalt «Bymaleren». Maleriene og tegningene hans finnes over alt, i private hjem, i forretninger og bedrifter, i offentlige bygg, og ikke minst i kommunale institusjoner. Trolig laget han nærmere tusen bilder i løpet av karrièren.

– Erling var helt unik. Ingen annen by i Norge har sin moderne historie så godt dokumentert gjennom malerier og tegninger som Fredrikstad. Heldigvis lever kunsten hans videre til glede for kommende generasjoner, sier Svein Skahjem. Han har kjent Erling Andreassen hele livet og gitt ut bøker om sin venn og nabo fra Bjørneklova på Kråkerøy. – Erlings betydning for byen kan ikke verdsettes høyt nok. Før krigen malte han stort sett landskapsbilder fra Kråkerøy, men etter hvert beveget han seg over elva og begynte å dokumentere byhistorien. Han ga seg ikke med malingen før han var langt opp i 80-årene. 

I 1995 skrev Skahjem utførlig om Erling Andreassen og hans kunstnerliv i heftet «Ballastholmen». Fem år senere, i anledning bymalerens 80 års dag, ble ca. 70 av hans bilder og tegninger presentert i Skahjems bok «Byvandring i Fredrikstad». – Som dokumentarist har Erling Andreassen gjort en fabelaktig innsats. Takket være ham har vi i dag et godt inntrykk av gamle bymiljøer som for lengst er borte, sier Fredrikstads varaordfører Kari Agerup. Fredrikstad Museum har ca. 60 av Erling Andreassens tegninger og malerier i sitt eie. – De er en del av Stangebyesamlingen. Mange av bildene har vært stilt ut i ulike sammenhenger opp gjennom årene, sier Tove Thøgersen.

Da Fredrikstad Kunstforening feiret sitt 125 års jubileum i 2000, ble det laget en lysbildeserie og et hefte om bymaleren. Dette materialet ble gitt i gave til byens skoler. I 2005 ble en rekke av Erling Andreassens arbeider presentert på utstillingen «Fredrikstad i forandring» i regi av Fredrikstad Kunstforening. Selv om maling var hans hovedbeskjeftigelse, var han også en habil billedhugger. Noe av det siste han gjorde, var å lage en byste av Bjarne Aas som er plassert på Isegran.

Kilder:
– Langøya – et sted på Kråkerøy.
– Fredriksstad Blad.
– Ballastholmen 1995, Skahjem.
– Kråkerøy – en østnorsk kystbygd II 1995.
– Byvandring i Fredrikstad.