Handel Langøya – Langøens Kolonial – Larsen – Jegerveien 2:

Roy Larsen, født 1943, drev dagligvarehandel i sitt bolighus i Jegerveien på Langøya fra sommeren 1964 til påsken 1974. Som ung gutt hadde han vært visergutt hos kjøpmann Alf Edvardsen. Det var Asbjørn, Roys far, som maste litt på Roy i 1960 om at han skulle be om å få leie den tomta som lå tvers over veien for bungalowen til Peder og Agnes Paulsen. Roy gikk til grunneieren, og alt gikk i orden. Etter å ha fullført handelsskolen, begynte Roy å tenke på at tomta han hadde kunne være fin plassering for en butikk, og dermed startet det hele.

Huset, som først var på bare en etasje, ble bygd, og butikken åpnet 9. juni 1964. Snart var den et naturlig sentrum for folkelivet på Langøya. Roy gifta seg med Bjørg i 1966, og året etter ble det bygd på en etasje over butikken slik at de fikk egen leilighet der. Det beste året for butikken i Jegerveien var 1969. Det var den varmeste sommeren i «manns minne», og Roy hadde også tatt over driften av kiosken ute ved Klintebukta.

Omsetningen dette året var på 981 000, og Roy hadde på slutten av året lyst til å be folk om å handle litt ekstra slik at millionen kunne bli nådd. Det stoppet opp bare 19 000 unna. Til sammenligning var tallene for 1966 på 487.000. Dessverre erfarte Bjørg og Roy etter hvert at utviklingen førte flere og flere handlelystne inn til byen. Der åpnet nye store supermarkeder som Stabburet, Domus og Fokus. Butikken stengte døra for siste gang 1. juni 1974, og da hadde omsetningen sunket til litt i overkant av 500.000.

t.v. Roy Larsens butikk 17. mai 1971. Foto hos Åse Marie Nilsen. t.h. Roy Egil Larsen hjemme i Jegerveien i mai 2012. Foto: Roy Frantzen / Langøya – et sted på Kråkerøy.
Varesending vinterstid i 60-åra.

I 60-åra bodde det mange eldre mennesker, i blant annet de gamle husmannsplassene og stenhoggerhusa på Langøya. Roy tok da vinterstid imot bestillinger som han dagen etter dro ut til kundene på kjelke. En gang holdt det på å gå riktig ille på vei med varer til familien på Tankodden.

På det siste stykket ned til huset var det nemlig en ganske bratt bakke, og kjelken var fullastet med varer. Denne gangen fikk kjelken litt for stor fart og Roy klarte ikke å stoppe «udyret». Kjelken raste rett ned mot den svarte elva, men i siste liten klarte Roy å få en sleng på kjelken slik at den veltet før den havnet i elva. Varer for flere hundre kroner ble reddet.

Morradans i butikken.

Hver morgen som Roy kom ned i butikken, var første punkt å sette på den gamle Kurer reiseradio’n. Stasjonen var svensk P3. En morgen syns Roy at det var spesielt fin dansemusikk, og han skrudde volumet opp mens han gikk mellom hyllene og plasserte varer. Han merket derfor ikke at dagens første kunde kom inn i butikken.

Det var Ingrid Johnsen som overrasket butikkmannen. Det viste seg at hun også likte musikken, og det endte med at hun grep tak i Roy. De to svingte seg rundt mellom reolene til tonene fra Flamingokvintetten på svensk P3. Om ikke lenge gikk døra opp igjen. Denne gangen var det Hulda Bergmann som var på vei til morgenhandling i butikken.

Hun ble nok ganske forbløffet over denne litt uvanlige aktiviteten i butikken, men hun satte i å le til danserne mens hun utbrøt: – Nei, så flott’a dere! Tenk så moro vi har det her ute på Langøya! Dette kan vel sies å være et godt bevis på den betydningen som nærbutikken til Roy og Bjørg hadde for folk på Langøya. Småstedene mistet noe vesentlig da nærbutikkene forsvant.

Roy Egil Larsens butikk i Jegerveien slik den så ut i 1965. Vi ser Bjørg Larsen foran butikken. Foto: Roy Egil Larsen / Langøya – et sted på Kråkerøy.

Kilder:
– Langøya – et sted på Kråkerøy 2012. Roy Frantzen og Svein Skahjem.
– Handel og vandel på Kråkerøy 2010.