Om Julenissen – fortalt i 1937:

Julenissen er en sagnfigur som har vært kjent i adskillige århundre, men det er kanskje få som vet hvordan han fikk sin nåværende skikkelse. Det var en engelskmannen, Dr. Clarke, som skapte julenissen slik som nå alle kjenner ham hele verden over. Julaften 1765 satt Dr. Clarke ved skrivebordet i sitt koselige hjem på landet i Staffordshire. Klokken var henimot tolv og alle de andre hadde lagt seg. Barna hadde hengt sine strømper rundt peisen så nissen, eller «Sancta Claus», som han heter på engelsk, lettvint kunne komme til å stikke sine julegaver i dem. Sancta Claus kom nemlig ned pipa og ut peisen som var åpen med noen rister foran.

Dr. Clarke var litt av en filosof, og når han satt med sin langpipe kom han til å tenke på sin femårsgamle gutt som før han la seg, troskyldig hadde spurt om hvordan nissen så ut. Clarke brukte å skrive vers av og til, og nå grep han fjærpennen og skrev et dikt om nissen – om hvordan han kom ned gjennom pipen og fylte barnas strømper med allslags julegaver, og hvordan han så ut.

Han fremstilte ham som en bitteliten gammel mann med langt hvitt hår og skjegg, i datidens knebukser og slåbrokk og med rød topplue på hodet.  Slik mente han at barna helst ville kjennes ved ham uten å bli redde, og det har også holdt stikk. I diktet beskrev han nissens ankomst i månelyset, kjørende på en liten slede fylt med gaver, og forspent en gjetebukk, osv. og diktet eller sangen synges den dag i dag.

«An old little man with an round little belly,
that dizzed when he walked, like a bag full of Yelly»

– het det i sangen, og den lille mann med den lille runde mave, har siden beholdt sin skikkelse og popularitet over hele den siviliserte verden. A. J.

Kilde:
– Smaalenenes Social-Demokrat 27.12.1937 – Alfred Jensen.