Om turmarsjer på Kråkerøy – Trollmarsjen og Kråkerøymarsjen:

På Kråkerøy ble det også arrangert marsjer i den store turmarsjbølgen på 1970- og 1980-tallet. Det var «Kråkerøymarsjen» fra 1975 til 1991 og «Trollmarsjen» fra midt på 1970 til sist på 1980-tallet. I tillegg var det på øya i mange år utplassert poster til Fredrikstad skiklubbs turorientering. Kildene i denne artikkelen er fra avisutklipp Fredriksstad Blad og Trolldalen I.F. sitt utmerkede tidsskrift «Troll-øyet».

Det er fint å gå på Kråkerøy, sa f.v. Ole Kristian Finstad, Roger Kjellvik og Jon Erik Nygård. Foto: Kjell Stenmarch. Jakkemerke og medalje.
Kråkerøy marsjen.

Kråkerøy-marsjen er en av de turmarsjene som holder stillingen. Enda det i timene henimot start i går var både grått og surt så ble det rene folkevandringen på «Blomsterøya», både i den korte løypen og i den lange. Den lange var altså på 20 kilometer, men det forhindret ikke at det var en god del helt unge jenter og gutter som gikk den. Og som helhet var det fler enn vanlig som gikk den lange løypen hvor rasteplassen ved Lunde nå var flyttet opp til den dominerende steinrøysa på Lunderamsa hvor vi traff Kråkerøyfolk som var der for første gang.

Og vi hørte om overbegeistrede deltagere som aldri hadde sett blåveis i fullt flor. I går kunne man komme over rene blomsterteppene like ved løypen. Deltagelsen? Ja, den var over all forventning. Foreldregruppens leder, Kari Johannessen, kunne telle opp 835 betalende, det vil i virkeligheten si at det var over 1000 som gikk i går. Og da været bedret seg ble det en riktig fin tur.

Den store deltagelsen resulterte i stor pågang på salgsstedene, men alle fikk da kjøpt det de ønsket av forfriskninger, og KIL-damene, hvis målsetting først fremst er å arbeide for ungdomsgruppen, kunne glede seg over et betydelig overskudd når de nå hadde medaljer som var innkjøpt i fjor. En liten uttelling blir det kanskje også til høsten når KIL’s klubbhus skal innvies. Og neste år starter man Kråkerøy-marsjen fra eget hus, skjønt det er ikke dumt i Smertulia heller.

Trollmarsjen.

Trollmarsjen på søndre Kråkerøy begynte som «Familietrimmen» i siste halvdel av 1970-tallet. Fra 1979 fikk turmarsjen sitt navn Trollmarsjen. Det var Trolldalen Idrettsforening som stod bak, i tillegg til foreningens mange andre aktiviteter, så som – og det nevnes i fleng – fotball, håndball, orientering, basketball, turn, skirenn, terrengløp. Under refereres til lagets avis «Troll-øyet».

Familietrimmen 1978:

I år var familietrimmen lagt til Breifjell området. Starten gikk ved Lunde samfunnshus, og løypa gikk over Breifjell, om Tømmerhella, Ødegården og til Lunde. Løypa hadde 5 poster med balansegang, ballkast, spørsmål om bronsealdergravene på Breifjell og om fugler, avstanden til Søsterøyene, vekten av ei kule og enkle spørsmål for de aller minste. I Ødegården var det spørsmål vedrørende småbrukeren, lokalpolitikeren, historikeren og forfatteren Alfred Jensen.

I alt 24 lag/familier stilte til start, og det var et yrende liv og stor stemning i løypa. Ved Tømmerhella var det saft å få, og hos Olga Eldal og Synnøve Ulfsby kunne en forsyne seg av saftige epler. Ved startstedet solgte damegruppa pølser, rundstykker, sjokolade og mineralvann. Det var stor spenning da vinnerfamilien skulle utropes, og under livlig applaus kunne familien Kjell Norli motta Kråkerøyboka som tegn på at 1. plassen var sikret. Alt i alt et artig og lærerikt arrangement, skulle vi tro, og som vi håper å kunne gjenta i 1979.

t. v. Start og målområde på Lunde Skole. t. h. Marit Bremtuns Troll-marsj medaljer.
Trollmarsjen 1979.

Tidlig søndag morgen var det liv og røre på Lunde. Dagen for den store folkevandringen på søndre Kråkerøy, Trollmarsjen 1980 var kommet. Selv om lette skyer gjorde sitt beste for å skjule ei blid morrasol, var været likevel ideelt til å gå på tur i. Og da skyene ut på formiddagen attpå til måtte kapitulere for den stadig stigende sola, lå alt fra naturens side vel til rette for årets marsj.

Men før de første turgåerne kunne slippe av gårde, hadde ei lita gruppe tro tjenere vært i sving med forskjellige gjøremål i flere uker før den store dagen: Løypetraséene skulle endelig bestemmes, måles og merkes, Troll-marsjfolder lages og distribueres, alt i forbindelse med salgene ordnes osv., osv. Det var derfor en spent gjeng som tidlig på søndags morran møtte opp ved Lunde samfunnshus: Holder været seg? Ingen uforutsette ting som har dukket opp? Alt under kontroll?

Starten skulle foregå i tidsrommet 09.00 – 11.00, men allerede kl. 08.00 ankom de mest morraglade og ivrige deltakerne. Vi turde ikke sette ut alle skiltene i løypene dagen i forveien, derfor måtte dette skje etter en nøye opplagt plan, like før start. Alt gikk perfekt, og kl. 08.45 ble det meldt at alle merker og skilter var på plass. Det samme ble rapportert også for alt det andre arrangementstekniske. Dermed var det bare å gi den glade ordre: Slipp fangene løs!

Og fra da av og utover hele formiddagen var det et jevnt tilsig av trimmere, både unge og eldre. Den korte løypa (6.5 km) og den lange (12 km) hadde felles trasé om Ælve. Femdal, Goen, Femdalødegården og fram til Bjørnevågkilen. Her tok den korte av til Lunde, mens den lange fortsatte om Kalkkilen, Lunderamsa, Breifjell og Ødegården den fram til Lunde. Ute i løypene var det lutter blide mennesker å observere, og i målområdet var det musikk og utmerket speakertjeneste ved Finn Henriksen.

Dessverre var vi også i år plaget av at noen moret seg med å fjerne merker i løypene. Heldigvis hadde vi årvåkne folk i løypene, slik at vi raskt fikk merket på nytt. Vi håper at slikt ikke hender til neste år. Hjelp oss heller med Trollmarsjen! Det er nok av interessante jobber – både for unge og eldre. Meld dere på!

«Løypegjengen» tar seg 5 minutter. Fra v. Øystein Mikalsen, Roy Hansen og John Dahlberg.
Trollmarsjen 1981.

Søndag den 10/11 var det tid for Trollmarsjen igjen. Som vanlig foregikk starten fra Lunde Samfunnshus mellom kl. 09.00 og 11.00. Men allerede kl. 8.15, var de første turgjengerne på plass, utålmodige etter å komme av gårde. Og da den siste finpuss av løypene allerede var klar, lot vi de første gå ut i god tid før kl. 09.00. Til årets marsj, som var 3. i rekken, hadde vi fått laget nye medaljer i «sølv», og disse ble meget godt mottatt etter det vi kunne erfare. Løypene var naturlig nok svært bløte etter alt regnet i høst, men ikke verre enn at det hele gikk greit.

Været var jevnt bra, en del skyer, stille og med jevnlige gløtt av sol. Også i år hadde vi matstasjon i Femdal-ødegården, der det ble solgt pølser m/brød og utdelt gratis varm blåbærsaft og kald appesinsaft. En stor betryggelse var det at Norsk Folkehjelp, avd. Fr.stad, også i år var på plass ved «strategiske» punkter i løypa. Vi sier hjertelig takk nok en gang til dere!

Det var ca. 450 som gikk Trollmarsjen 1981, en del færre enn i fjor. Tatt i betraktning at de fleste marsjene har hatt en tilbakegang i deltakerantall og at vi ikke er med i marsjkarusellen, får vi si oss vel fornøyd. En ny suksess for aktivitetsgruppa, som takker alle som hjalp til med arrangementet og ønsker vel møtt til Trollmarsjen 1982.

Trollmarsjen 1982.

Trollmarsjen ble også denne gang en suksess – både med hensyn til været, arrangementet og antall deltakere. Hele 420 betalende – det regner vi for et bra tall. Mens andre marsjer har hatt en markert nedgang i deltakerantall, ser det ut til at Trollmarsjen har stabilisert seg på et deltakertall mellom 4 og 5 hundre. Honnør til John Dahlberg og hans stab!

t. v. En ivrig merkegjeng. Foran fra venstre: Roar, Eva og Per Vik og Øystein Frantsen. Bak: Hans Petter Fallang. t. h. Under marsj på Bjørnevågveien.

Kilder:
– Fredriksstad Blad.
– Trolldalen IL’s avis «Troll-øyet».
– Takk til Marit Bremtun og Tormod Beck for info.